Zonnatura

Ingrediënten

 • Amarant

  Amarant is een zeer oud ras dat zijn oorsprong heeft in Amerika. Het was een belangrijke voedselbron voor de Azteken, Inca’s en Maya’s en zij gebruikten het voor de bereiding van rituele dranken en voedsel.

  Amarant komt niet uit de grassenfamilie zoals de andere granen. Amarant is een zogenaamde ‘pseudo-graan.’ De korrels van Amarant lijken op graankorrels en worden op die manier ook in de keuken gebruikt.

  Amarant is glutenvrij en dus geschikt voor coeliakiepatiënten (glutenintollerantie). Amarant bevat veel voedingsstoffen, zoals eiwitten, fosfor, magnesium en ijzer. Het past daarom in een verantwoord voedingspatroon.

 • Haver

  Haver is zoals ieder ander ‘echt’ graan ook lid van de grassenfamilie, Poaceae.

  Haver is heel voedzaam. Vandaar dat Haver zeer geschikt is als ontbijt. Daarnaast bevat Haver ook vitamine B1, ijzer en de belangrijke beta-glucanen vezels. Het eten van 3 gram van deze vezels per dag –dat zijn 8 volle eetlepels haver- draagt bij tot het handhaven van een normaal cholesterolgehalte in het bloed. Havermout past binnen een gevarieeerd voedingspatroon en een gezonde leefstijl.

 • Teff

  Teff is net als de andere granen afkomstig uit de grassenfamilie, Poaceae. Teff heeft zeer kleine zaadjes, 150 zaadjes van Teff wegen evenveel als één korrel tarwe. Doordat de korrel van Teff zo klein is wordt deze niet in fracties uit elkaar gehaald maar in totaliteit vermalen, waardoor het zijn voedingswaarde behoudt.

  Zonnatura Teff is glutenvrij en daarom geschikt voor mensen met coeliakie (glutenintolerantie). Daarnaast is Teff rijk aan vezels en bevat het meer calcium dan andere granen.

 • Quinoa

  Quinoa is een van oorsprong Zuid-Amerikaanse plant en komt oorspronkelijk uit de Andes, geteeld door de Inca’s. De zaden lijken op graankorrels, maar Quinoa is geen ‘echte’ graansoort omdat het niet uit de grassenfamilie Poaceae komt.

  Quinoa heeft een hoger vezelgehalte dan zilvervliesrijst en is naast vezelrijk ook een bron van eiwitten, magnesium en ijzer. Het wordt gebruikt als vervanger voor rijst en couscous. Ook kan Quinoa worden gebruikt voor pap, brood en gebak, in ovenschotels, groentegerechten, soepen, taarten (hartig en zoet) en zelfs spaghetti en crackers.

 • Bulgur

  Bulgur is een graanproduct gemaakt van verschillende soorten tarwe, maar meestal van durum (harde tarwe). De tarwekorrels worden eerst gestoomd, daarna gedroogd en vervolgens grof gemalen of gebroken. Bulgur bevat meer vezels dan zilvervliesrijst en is naast vezelrijk een bron van eiwitten, magnesium en koper. De hoge voedingswaarde maakt het een goede vervanger voor rijst of couscous.

  Bulgur wordt gebruikt in pilav, soepen, gebak en brood. De bekendste toepassing van Bulgur is echter in taboulé en kibbeh.