Zonnatura

Chickslovefood laat zien hoe je een lekkere falafel kunt maken door gebruik te maken van Bulgur. Verrassend en ook nog eens heel lekker. 

Wat is jouw favoriete fast food? Vroeger toen ik nog vlees at was dat een Turkse Pizza met alles erop en eraan, inmiddels delen een frietje mayo-appelmoes en een broodje falafel de eerste plaats. Alhoewel, ik denk wel met een nipte overwinning voor het broodje falafel trouwens, alleen dan moet de falafel niet keihard gebakken zijn (à la sjoelstenen), maar nog lekker zacht van binnen. Na al eerder zelf falafel te hebben gemaakt, besloot ik om ditmaal eens falafel van doperwtjes te maken, heel fris! En mijn ultieme tip na wat experimenteren; doe er wat bulgur door voor een heerlijke, stevige bite.

Ik heb de bulgur van Zonnatura gebruikt, die vind je gewoon bij de supermarkt. Bulgur zijn gestoomde, gedroogde graankorrels. Ze worden erg weinig bewerkt, ze zijn niet ‘uitgekleed’ zeg maar, nog vol gezonde voedingsstoffen (eiwitten, ijzer, magnesium en koper). Daarnaast bevatten de korrels weinig vet. Een gezonde keuze dus, ik vind ze heerlijk! Deze falafel smaakt fantastisch terwijl ze hartstikke makkelijk om te maken zijn. Je doet namelijk alles in de keukenmachine en laat daarna de oven het werk doen. Hieronder het recept.

Men neme (voor 2 personen, ongeveer 15 falafels):

- 50 gram bulgur (bijvoorbeeld van Zonnatura)

- 200 gram diepvrieserwtjes, ontdooid en uitgelekt

- 1 flinke hand munt

- 1 flinke hand bladpeterselie

- 1 wit uitje

- 1 teen knoflook

- 1 afgestreken eetlepel gemalen komijn

- 1 snuf chilipoeder

- 1 ei

- 2 eetlepels speltbloem

- een flinke snuf zout en zwarte peper

Voor erbij:

- gemengde sla

- volkoren pitabroodjes

- knoflooksaus (heb ik gemaakt van 3 tenen geperste knoflook, 7 eetlepels Griekse yoghurt, 1 eetlepel mayonaise, een scheutje olijfolie en peper en zout)

En zo doe je het:

- Verwarm de oven voor op 200 graden.

- Doe de bulgur in een kom, overgiet met warm water en laat tien minuten staan.

- Doe ondertussen de erwten, de ui in stukjes, de knoflookteen in stukjes, de munt, de peterselie, het komijnpoeder, het chilipoeder, het ei, de bloem, de peper en het zout in de kom van je keukenmachine.

- Laat de bulgur goed uitlekken, dep droog en doe dan in de kom erbij.

- Meng kort totdat het goed verdeeld is, maar je nog wel kleine stukjes ziet.

- Maak balletjes ter grootte van een bitterbal van het mengsel en druk ze plat op een met bakpapier bekleed rooster.

- Bestrijk de bovenkant met wat olie en bak 15 minuten.

- Na vijftien minuten draai je de falafel om, bestrijk je ook deze kant licht met olie en bak je nog vijf minuten.

Klaar! Serveer met de pitabroodjes, sla en knoflooksaus. Smullen! En zeg nou zelf, lekkerder dan van de Turkse snackbar, toch :)?

Verder nog een tip voor als je nóg meer zin in Bulgur hebt gekregen: Zonnatura heeft nu ook een makkelijke en handige maaltijd bestaande uit bulgur, quinoa en sesam in de schappen. Om meteen te gebruiken! Voeg nog wat verse groentjes toe en je hebt wederom een heerlijk en gezond maaltje op tafel. Bekijk hier alle maaltijdgranen!

Ingewikkeld (1 t/m 5): ✯✯
Duur: 40 minuten